Tämän tarjouspyynnön kohteena on puitesopimus tieto- ja viestintäteknisistä tuotteista ja palveluista Euroopan rajavalvontajärjestelmää (Eurosur) varten.
Tämän tarjousmenettelyn perusteella tehtävän puitesopimuksen tarkoituksena on tuotteiden ja palvelujen toimittaminen Eurosur-verkostoa koskevaa tukea ja ylläpitoa varten sekä muutosten toimittaminen kyseisen verkoston toimintoihin ja sen taustalla olevaan tekniseen infrastruktuuriin vastauksena muuttuviin oikeudellisiin, poliittisiin, organisatorisiin tai teknisiin ympäristöihin.
Euroopan rajavalvontajärjestelmä (Eurosur) perustettiin Euroopan rajavalvontajärjestelmän (Eurosur) perustamisesta 22.10.2013 annetulla Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) N:o 1052/2013. Järjestelmän tarkoituksena on rajoihin liittyvien tietojen (muun muassa laiton muuttoliike ja rajat ylittävä rikollisuus) turvallisen vaihdon tukeminen osallistuvien jäsenvaltioiden asiaankuuluvien kansallisten koordinointikeskusten kesken sekä kansallisten koordinointikeskusten ja Frontexin välillä.
Eurosurin viestintäverkko (Eurosur communication network – ECN) mahdollistaa Eurosurin tietojen turvallisen vaihdon. Se on toteutettu verkkopohjaisena, paikkatietojärjestelmää (GIS) hyödyntävänä, hajautettuna ja laajennettavissa olevana tietojenvaihtojärjestelmänä. Järjestelmä perustuu Java-tekniikkaan ja avoimen lähdekoodin ohjelmistoon (open source software – OSS) perustuvaan tekniikkaan, ja siinä käytetään useita suojattuja vertaisverkkoyhteyksiä tietojenvaihtoa varten.
Eurosurin viestintäverkko koostuu tällä hetkellä 31 solmupisteestä, joissa kussakin on vastaavat laitteistot ja ohjelmistot, mukaan luettuna paikallinen kopio tietoja koskevasta tietokannasta. Täydentäviä solmupisteitä käytetään testaamiseen ja häiriötilanteesta toipumiseen liittyviin tarkoituksiin Frontexin päätoimipaikassa sekä varatietokeskuksessa.
Eurosurin tekninen hallintajärjestelmä, jonka avulla toimitetaan tärkeimpiä palveluja, karttapalvelujen jakelua keskitetyltä palvelimelta ja tukea Eurosurin viestintäverkkoa ja sen solmupisteitä varten, on keskeinen osa Eurosurin viestintäverkkoa.
Eurosurin viestintäverkkoa koskeva ylläpito ja tuki sekä verkon kehittäminen ovat tämän puitesopimuksen tavoitteita. Verkon kehittäminen on ymmärrettävä toimina, joihin kuuluvat muun muassa uusien toimintojen ja taustalla olevan infrastruktuurin suunnittelu, kehittäminen, toteuttaminen ja käyttöönotto.
Lisäksi Frontex saattaa pyytää palveluja, joita tarvitaan Eurosurin viestintäverkon ekosysteemin laajentamista varten (kehittämällä uusia tietolähteiden luokkia, kehittämällä tai laajentamalla sovelluksia ja ratkaisuja, joiden avulla toimitetaan tai käytetään Eurosuriin liittyviä tietoja) tai minkä tahansa ulkoisten järjestelmien tai sovellusten kanssa tehtävän integraation käytäntöön saattamista varten.
Tarkemmin eriteltynä puitesopimus kattaa seuraavat keskeisimmät alueet:
a. Eurosurin kehittäminen:
— Eurosurin viestintäverkon laajentaminen uusiin solmupisteisiin niin, että se kattaa entistä useamman nykyisen ja tulevan EU:n jäsenvaltion, Schengenin säännöstöön osallistuvan maan sekä valitun EU:n viraston,
— Eurosurin solmupisteiden ja sovellussarjan järjestelmän vakauden ja luotettavuuden parantaminen,
— Eurosurin solmupisteiden saavutettavuuden laajentaminen paikallisten käyttäjien ja järjestelmien osalta,
— Eurosurin koulutusympäristöjen kehittäminen,
— Eurosurin soveltamisen parantaminen,
— Eurosurin infrastruktuurin parantaminen ja järkeistäminen,
b. Eurosuria koskeva tuki ja ylläpito:
— Eurosur-verkoston päivittäinen käyttö,
— Eurosur-verkostoa koskeva ylläpito ja tuki (mukaan luettuna laitteistojen ylläpito),
— sovellussarjan ylläpito ja tuki.