Föremålet för denna upphandling är ett ramavtal för IKT-produkter och IKT-tjänster för Eurosur.
Det ramavtal som följer av detta upphandlingsförfarande avser tillhandahållande av produkter och tjänster till stöd för och för att upprätthålla Eurosur-nätet och att tillhandahålla ändringar av dess funktioner och av dess underliggande tekniska infrastruktur som svar på förändrade rättsliga, politiska, organisatoriska eller tekniska miljöer.
Det europeiska gränsövervakningssystemet (Eurosur) inrättades genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1052/2013 av den 22.10.2013 om inrättande av ett europeiskt gränsövervakningssystem (Eurosur) till stöd för säkert utbyte av gränsrelaterade uppgifter, inbegripet irreguljär migration och gränsöverskridande brottslighet, mellan de motsvarande nationella samordningscentrumen i de deltagande medlemsstaterna och mellan de nationella samordningscentrumen och Frontex.
Eurosurs kommunikationsnät (Eurosur communication network – ECN) möjliggör säkert utbyte av Eurosur-uppgifter. Det implementeras i form av ett webbaserat, GIS-intensivt, distribuerat, utbyggbart system för informationsutbyte baserat på Java och teknik för öppen programvara (open source software – OSS) och där en uppsättning säkra peer-to-peer-internetanslutningar för datautbyte används.
Eurosurs kommunikationsnät består för närvarande av 31 noder, var och en med sin motsvarande maskinvara och programvara, inbegripet en lokal kopia av informationsdatabasen. Ytterligare noder inrättas i staging- och katastrofåterhämtningsyfte vid Frontex huvudkontor och vid reservdatacentrumet.
Eurosurs tekniska ledningssystem, som tillhandahåller huvudsakliga tjänster, fördelar centralt tillhandahållna karttjänster och stöder Eurosurs kommunikationsnät och dess noder, utgör en integrerad del av ECN.
Underhållet av och stödet till ECN samt dess utveckling utgör mål för föreliggande ramavtal. Utvecklingen av nätet ska förstås som verksamheter som omfattar, men inte är begränsade till, utformning, utveckling, implementering och införande av de nya funktionerna och den underliggande infrastrukturen.
Dessutom kan Frontex komma att begära tjänster som behövs för att utvidga ECN-ekosystemet genom att ta fram nya kategorier av informationskällor, utveckla eller bygga ut applikationer och lösningar som tillhandahåller eller utnyttjar information från Eurosur eller för att införa någon slags integrering med externa system och applikationer.
Mer specifikt ska ramavtalet omfatta följande huvudsakliga områden:
a. Utveckling av Eurosur:
— Utvidgning av Eurosurs kommunikationsnät till nya noder i syfte att omfatta ytterligare nuvarande och framtida medlemsstater, Schengenanslutna länder samt utvalda EU-byråer.
— Förbättring av systemstabiliteten och systemtillförlitligheten hos Eurosurs noder och applikationsuppsättning.
— Utökning av tillgängligheten till Eurosurs noder för lokala användare och system.
— Utveckling av Eurosurs utbildningsmiljöer.
— Förbättring av Eurosur-applikationen.
— Förbättring och rationalisering av Eurosur-infrastrukturen.
b. Stöd till och underhåll av Eurosur:
— Daglig drift av Eurosur-nätet.
— Underhåll och stöd till Eurosur-nätet, inbegripet underhåll av maskinvara.
— Underhåll av och stöd till applikationsuppsättningen.