Perioada de valabilitate a ofertelor este de 3 luni de zile de la termenul limită de depunere a ofertelor.
Autoritatea contractantă stabileşte oferta câştigătoare într-un termen care să nu depăşească: 60 zile lucratoare.
Prin excepţie, în cazuri temeinic justificate şi cu aprobarea conducătorului autorităţii contractante, termenul se poate prelungi o singură dată, cu un termen ce nu poate depăşi 30 de zile lucrătoare, aducându-se la cunoştinţa operatorilor economici implicaţi în procedură în termen de cel mult două zile lucrătoare de la expirarea termenului iniţial de evaluare.
Operatorul economic are obligația de a transmite oferta și DUAE în format electronic, semnate cu semnatură electronică extinsă, bazată pe un certificat calificat, eliberat de un furnizor de servicii de certificare acreditat în condițiile legii. Pentru îndeplinirea obligației referitoare la modul de transmitere a DUAE de către operatorii economici participanți la procedura de atribuire, prevăzută la art. 60 alin. (1) și (4), art. 69 alin. (1) și (3), art. 123 alin. (2) și (3) din H.G. nr. 395/2016, cu modificările și completările ulterioare, aceștia vor completa direct în SEAP, în secțiunea dedicată a procedurii de interes, DUAE-ul deja configurat de autoritatea contractantă. DUAE, astfel completat, va putea fi vizualizat și analizat de către autoritățile contractante în secțiunea dedicată acestuia.
În temeiul art. 137 alin. 2 lit. b) și lit. j) din HG 395/2016, oferta va fi considerată inacceptabilă în cazul în care a fost depusă de un ofertant care nu îndeplinește unul sau mai multe dintre criteriile de calificare stabilite în documentația de atribuire sau nu a completat DUAE în conformitate cu cerințele stabilite de autoritatea contractantă sau oferta și documentele care o însotesc nu sunt semnate cu semnatură electronică extinsă, bazată pe un certificat calificat, eliberat de un furnizor de servicii de certificare acreditat.
Nota: a) Autoritatea contractantă are dreptul de a solicita ofertanților în circumstanțe excepționale, înainte de expirarea perioadei de valabilitate a ofertei, prelungirea acestei perioade.
b) ofertantul are obligația de a comunica autorității contractante dacă este sau nu de acord cu prelungirea perioadei de valabilitate a ofertei.
c) ofertantul care nu este de acord cu prelungirea perioadei de valabilitate a ofertei se consideră că si-a retras oferta, fără ca acest fapt să atragă pierderea garanției de participare. Limba de redactare a ofertei este limba română. Toate certificatele și documentele emise în altă limbă decât româna vor fi însoțite de traducerea autorizată a cestora în limba română. În cazul în care se depune contestație, se vor aplica prevederile Legii nr. 101/2016.
Regulile de comunicare și transmitere a datelor: orice operator economic interesat are dreptul de a solicita clarificări privind documentația de atribuire in termenul stabilit prin anuntul de participare simplificat. Autoritatea contractantă va răspunde în mod clar, complet si fără ambiguități, pana la termenul stabilit prin anuntul de participare simplificat, cu condiția transmiterii solicitării de clarificări în timp util, de către operatorii economici. Riscurile transmiterii propunerii de ofertă, inclusiv forța majoră, cad în sarcina operatorului economic.
Notă:În conformitate cu art. 196 alin. (1) din Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice, autoritatea contractantă poate solicita candidaţilor/ofertanţilor să depună toate sau o parte dintre documentele justificative ca dovadă a informaţiilor cuprinse în DUAE, în orice moment pe durata desfăşurării unei proceduri de atribuire, dacă acest lucru este necesar pentru a asigura desfăşurarea corespunzătoare a procedurii.
Operatorul economic va preciza în oferta depusă acele informații cuprinse în propunerea tehnică și în propunerea financiară considerate a fi confidențiale. Informațiile indicate de operatorii economici ca fiind confidențiale, inclusiv secrete tehnice sau comerciale și elementele confidențiale ale ofertelor, trebuie să fie însoțite de dovada care le conferă caracterul de confidențialitate.
IMPORTANT: Cerintele tehnice definite la nivelul anuntului de participare, caietului de sarcini sau altor documente complementare, prin trimiterea standardelor, la un anumit producator, la marci, brevete, tipuri, la o origine sau la o productie/metoda specifica de fabricatie/prestare/executie, vor fi intelese ca fiind insotite de mentiunea ”sau echivalent”.
Adjudecarea se va face in favoarea ofertantului care va prezenta oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic, pe baza criteriului de atribuire “cel mai bun raport calitate-pret”, cu respectarea tuturor cerintelor din caietul de sarcini.
Clasamentul pe baza caruia se stabileste oferta castigatoare se intocmeste prin compararea punctajelor generale obtinute de fiecare participant/ofertant prin cumularea punctajului aferent PRETULUI OFERTEI (maxim 90 puncte) cu punctajul aferent CALITATII OFERTEI (maxim 10 puncte).
Modul de departajare al ofertelor in situatia in care doi sau mai multi ofertanti situati pe primul loc au acelasi punctaj general:
- autoritatea contractanta va atribui contractul (va declara castigator) ofertantului care a avut punctajul cel mai mare aferent PRETULUI OFERTEI;
- daca si dupa aplicarea acestui principiu nu se pot departaja ofertantii, autoritatea contractanta va solicita ofertantilor aflati pe primul loc si care au punctaj aferent PRETULUI OFERTEI identic sa transmita in format electronic prin intermediul SEAP (la rubrica intrebari) o noua propunere financiara, iar contractul va fi atribuit ofertantului a carui noua propunere financiara are pretul cel mai scazut.
Comunicarea rezultatului procedurii se va face conform prevederilor Legii nr. 98/2016 privind achizitiile publice.