Dit is een overheidsopdracht voor werken die een volledige ontwerp- en uitvoeringsopdracht omvat (design-and-buildopdracht) voor de ontwikkeling van een activiteitenpark met verdiepingen en met sterke ambities rond kringloopeconomie en duurzame ontwikkeling.
De grond waarop Greenbizz II komt, ligt op Dieudonné Lefèvrestraat 17 in 1020 Brussel. In een recent kadasteruittreksel waren de percelen gekadastreerd onder nummer 21815D0297/00F004 en een deel van nummer 21815D0297/00G004. De site bevindt zich op het gewestelijk bestemmingsplan (GBP) in sterk gemengd gebied (SGG). Dit moet er worden ontwikkeld in het kader van het project: 3.450 m² functionele ruimte voor economische activiteiten op verdiepingen, een horecaruimte van 200 m², ruimte voor een stadslandbouwactiviteit en alle noodzakelijke bijhorende lokalen opdat het gebouw goed zou kunnen werken.
De hoofdfunctie van het gebouw die bij de constructie ervan wordt beoogd, is ruimten verschaffen voor uiteenlopende productieactiviteiten (ambachtelijke, industriële, hoogtechnologische productie, productie van immateriële goederen). Het gebouw moet functioneel zijn en alle gemeenschappelijke ruimten omvatten die beschikbaar worden gesteld voor activiteiten die bij die hoofdfunctie horen. Het gebouw moet worden ontworpen als een uitbreiding van het bestaande gebouw. De bedoeling is dat de twee gebouwen als één geheel gaan werken en worden beheerd.
Greenbizz II is een bijzonder uitdagend project. Hoofddoel is voort te bouwen op de projecten die eerder op de site werden ontwikkeld. Greenbizz II gaat deel uitmaken van Tivoli GreenCity, een wijk die volop de kaart van de duurzaamheid trekt. Daarom heeft citydev.brussels besloten er een pilootproject van te maken voor de nieuwe ambities van de beheersovereenkomst voor 2021-2025. Het project moet zich dus onderscheiden door zijn streven naar duurzaamheid en koolstofneutraliteit.
En omdat Greenbizz II voorbeeldige ambities bepaalde voor de inzet van hergebruikmaterialen in het project, werd het al uitgeroepen tot laureaat van het FCRBE-project. Bovendien werden de technischeduurzaamheidsambities bestudeerd in samenwerking met Leefmilieu Brussel. Doel: er technische en ruimtelijke omkeerbaarheid in opnemen, en het volledige project modelleren in TOTEM.
Tot slot moet de documentatie die bij het gebouw hoort, zoveel mogelijk digitaal zijn: er moet een digitaal model (BIM) worden gemaakt van het project. Dat dient, via een verbonden platform, als databank voor het gebouwbeheer. Doel van dit project is de richtlijnen uitzetten om nieuwe basistools te ontwikkelen voor de voorschriften van morgen. Greenbizz II moet dus niet enkel een innovatief, maar ook een collaboratief project worden. Het denkproces en de resultaten moeten zo voorbeeldig mogelijk zijn.