De overeenkomst bestaat uit de levering van gecompenseerd gas en duurzame elektriciteit, inclusief GvO’s en VER’s.
De overeenkomst wordt aangegaan voor een periode van minimaal twee (2) jaar en maximaal zeven (7) jaar. De ingangsdatum van de overeenkomst is 1 januari 2024.
De levering van duurzame elektriciteit en gecompenseerd gas bestaat uit vier aparte opdrachten: de levering van elektriciteit, de levering van Garanties van Oorsprong (GvO’s), de levering van gas en de levering van emissiereductiecertificaten (VER’s). Op de markt voor de levering van elektriciteit en gas zijn alleen energieleveranciers actief. Sommige leveranciers leveren alleen gas. Op de markt voor de levering van GvO’s en VER’s zijn in praktijk zowel energieleveranciers als handelaren/ brokers actief. Deze handelaren/ brokers kunnen in sommige gevallen worden aangemerkt als een MKB-bedrijf.
Hoewel deze opdrachten als vier losse percelen in de markt gezet zouden kunnen worden, heeft de Opdrachtgever besloten om alle opdrachten samen te voegen tot één opdracht. Dit heeft tot gevolg dat een aantal (MKB-)bedrijven die alleen actief zijn op de markt voor GvO’s/ VER’s en/ of gas niet (direct) in aanmerking kunnen komen voor de opdracht.
De belangrijkste reden om hiervoor te kiezen is dat in de huidige energiemarkt de kans groot is dat er geen inschrijvingen komen op een perceel met:
- alleen levering van elektriciteit (zonder GvO’s), omdat het aantal potentiële inschrijvers daarvoor momenteel zeer gering is. Dit beperkt het aantal potentiële inschrijvers. Inschrijvers kiezen er bovendien vrijwel allemaal voor alleen nog maar duurzame elektriciteit (dus elektriciteit inclusief de GvO’s) te willen leveren.
- alleen levering van gas (zonder VER’s), omdat het aantal potentiële inschrijvers daarvoor momenteel zeer gering is. Dit beperkt aantal potentiële inschrijvers. Inschrijvers kiezen er bovendien vrijwel allemaal voor kiest alleen nog maar tenminste gecompenseerd gas (dus gas inclusief VER’s) te willen leveren.
- alleen levering van gas (zonder elektriciteit), omdat het aantal potentiële inschrijvers daarvoor momenteel zeer gering is en de meerderheid van deze partijen er bovendien voor kiest om niet meer alleen gas te willen leveren, omdat ze daarmee fossiele bronnen in stand houden en dat niet meer past bij hun bedrijfsdoelstellingen.
Door het opsplitsen van de opdracht in percelen zou Opdrachtgever de levering van elektriciteit en gas aan de openbare voorzieningen in gevaar brengen en dat wil Opdrachtgever voorkomen.
Opdrachtgever is er zich van bewust dat de levering van duurzame elektriciteit op meerdere manieren ingevuld kan worden. Opdrachtgever weet dat er in het algemeen discussie is en waarschijnlijk voorlopig nog zal blijven over de rol die de GvO speelt bij het leveren van een bijdrage aan de energietransitie en/ of de klimaatdoelstellingen. Desondanks kiest Opdrachtgever bewust voor GvO’s van Nederlandse projecten. GvO’s zijn immers vrij verhandelbaar en zijn daarmee in principe voor iedere potentiële inschrijver te verkrijgen. Met een keuze voor Europese GvO’s wordt niet bijgedragen aan de klimaatdoelstellingen binnen Nederland. Daarmee sluit Opdrachtgever aan bij de richtlijnen uit de MVI- criteriatool voor elektriciteit van PIANOo.