De gemeente Purmerend heeft enkele honderden vaste bruggen in beheer. Vaak zijn dit houten bruggen, waarbij een aanzienlijk deel in de komende jaren vervangen gaat worden. De gemeente Purmerend wil deze vervangen voor kunststof composiet bruggen. Draagconstructie en dek zijn van dit materiaal gemaakt. Belangrijke redenen hiervoor zijn:
- Lange levensduur (minimaal 50 jaar garantie op de draagconstructie, beoogd levensduur >100 jaar );
- Onderhoudsarm;
- Lichte en sterke constructie ten opzichte van hout, staal, beton of een combinatie hiervan waardoor geen of lichte fundatie nodig is;
- Herbruikbaarheid, in verband met de lichtheid van de constructie kan de brug eenvoudig naar een andere locatie in de gemeente gebracht en geplaatst worden.
Waar hout-, staal- en betonconstructies uitgebreid zijn beschreven in normen, richtlijnen en aanbevelingen kan bij deze materialen getoetst worden aan functionele specificaties. Kunststof composiet bruggen (vezel+hars matrix) staat nog niet op het zelfde niveau qua regelgeving en gestandaardiseerde productiemethoden. Om de geschiktheid van het kunststof composiet product aan te tonen vraagt de gemeente Purmerend een onafhankelijk onderzoek door een onafhankelijke derde partij (TNO, WMC, TU-Delft, WTCB) om de functionele eigenschappen aan te tonen.
Te denken valt hierbij aan of de constructie voldoende belastbaar is, wat de invloed is van UV-straling, dooizouten, temperatuur, effect van schades door puntbelasting, impact gevolgd door vermoeiing , delaminatie, robuustheid enzovoorts, in relatie tot de geëiste levensduur en onderhoudsarm zijn van de constructie.
De gemeente Purmerend hecht grote waarde aan open, gelijke en transparante aanbestedingsprocedures en een gezonde concurrentiesfeer. De gemeente is echter bij eerdere aanbestedingen tot de conclusie gekomen dat één leverancier, onafhankelijk, de geschiktheid van het product aan kon tonen. De gemeente is daarom voornemens om voor deze aanbesteding de bruggen bij deze partij te betrekken. Om dit te kunnen bevestigen en te kunnen uitsluiten dat er toch meerdere partijen in de markt zijn die conform de bovengenoemde argumenten kunnen leveren is er voor een vrijwillige transparantie procedure gekozen.
Mocht u bezwaar hebben tegen dit voornemen tot gunning dient u binnen 20 dagen na publicatiedatum dit bij de gemeente gemotiveerd schriftelijk kenbaar te maken via TenderNed.