Emiliani vzw biedt ondersteuning aan een 220-tal volwassenen met een verstandelijke beperking in het Oost-Vlaamse Lokeren. Het betreft ondersteuning op maat bij wonen, werken, leren en vrije tijd. De noden van de cliënten zijn divers want de doelgroep is breed: sommigen kunnen en willen nog veel zelf doen, maar een aanzienlijk aantal personen met ernstige en meervoudige beperkingen heeft op elk moment van de dag veel zorg nodig. Iedereen, ongeacht de leeftijd of de ondersteuningsnood, kan bij Emiliani terecht. Emiliani heeft hierbij zowel aandacht voor de persoon met een beperking als voor zijn of haar netwerk.
De dienstverlening is overwegend residentieel en situeert zich tussen de Krekelstraat, Molenstraat en het Molenbergplein te Lokeren. De site ligt op wandelafstand van het centrum en van het natuurreservaat Het Molsbroek. De voorziening bestaat vijfenzestig jaar en heeft verschillende bouwfases achter de rug. De oudste gebouwen op deze locatie zijn in gebruik genomen begin jaren 1990, de jongste vleugel dateert van 2005.
De zorgsector is in volle evolutie. Met het oog op de vermaatschappelijking van de zorg streeft Emiliani naar een inclusieve omgang met mensen met blijvende beperkingen. Dit impliceert dat zij een volwaardig sociaal leven kunnen leiden en toegang hebben tot alle diensten in de samenleving. Een voorziening voor zorg en ondersteuning moet dan ook toegankelijk zijn en geen uitsluiting of separatie in de hand werken.
Vanaf 2023 wil Emiliani werk maken van een gefaseerde ontwikkeling van de centrale site Krekelstraat-Molenstraat-Molenbergplein voor 96 personen. De beoogde doelgroep zijn volwassenen met een eerder complexe ondersteuningsvraag. Ter voorbereiding liet Emiliani een mastervisie uittekenen, getiteld ‘Inclusief Emiliani’. De focus ligt onder meer op de realisatie van kleinere woongroepen, een gebouw op maat van de omgeving en met een duidelijke relatie met de straat. De ambitie is om iedere woongroep een royale buitenruimte te geven en een eigen toegang aan de straat, zodat er bijna op vanzelfsprekende wijze huiselijkheid ontstaat.
De opdracht omvat twee onderdelen:
de architectuuropdracht voor de ontwikkeling van een hedendaags collectief woonconcept op maat van de zeer specifieke doelgroep
een ontwerpopdracht voor de inrichting van de diverse buitenruimtes die in het masterplan worden gedefinieerd.