Numar zile până la care se pot solicita clarificări înainte de data limită de depunere a ofertelor: 18 zile (inainte de data limita de depunere a ofertelor)
Autoritatea contractantă va răspunde o singură dată tuturor solicitărilor de clarificări cu 11 zile înainte de termenul limită de depunere a ofertelor.
Potrivit art. 154, alin. (4) din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare, garanţia de participare și garanţia de bună execuţie trebuie să fie irevocabilă, necondiţionată şi se constituie prin:
a) virament bancar;
b) instrumente de garantare emise în condiţiile legii astfel:
(i) scrisori de garanţie emise de instituţii de credit bancare din România sau din alt stat;
(ii) scrisori de garanţie emise de instituţii financiare nebancare din România sau din alt stat pentru achiziţiile de lucrări a căror valoare estimată este mai mică sau egală cu 40.000.000 lei fără TVA şi respectiv pentru achiziţiile de produse sau servicii a căror valoare estimată este mai mică sau egală cu 7.000.000 lei fără TVA;
(iii) asigurări de garanţii emise:
- fie de societăţi de asigurare care deţin autorizaţii de funcţionare emise în România sau într-un alt stat membru al Uniunii Europene şi/sau care sunt înscrise în registrele publicate pe site-ul Autorităţii de Supraveghere Financiară, după caz;
- fie de societăţi de asigurare din state terţe prin sucursale autorizate în România de către Autoritatea de Supraveghere Financiară;
c) depunerea la casierie a unor sume în numerar dacă valoarea este mai mică de 5.000 lei;
d) reţineri succesive din sumele datorate pentru facturi parţiale, în cazul garanţiei de bună execuţie;
e) combinarea a două sau mai multe dintre modalităţile de constituire prevăzute la lit. a) - c), în cazul garanţiei de bună execuţie.
Garanţia de bună execuţie se va constitui în termen de 5 zile lucrătoare de la data semnării prezentului contract. Potrivit prevederilor legale, acest termen poate fi prelungit la solicitarea justificată a furnizorului, fără a depăşi 15 zile de la data semnării prezentului contract.
Mod de acordare a punctajului pentru componenta tehnică:
Ministerul Sănătății dorește achiziționarea unui Sistem Informatic pentru Evidenta Clinica a secțiilor A.T.I. care sa ofere funcționalități ce vor degreva astfel personalul medical de activități administrative (completarea foilor de observație și raportări administrative) și în același timp se vor putea monitoriza complet și eficient resursele de orice tip pe care un pat din secția ATI le utilizează. Specificațiile tehnice obligatorii sunt conținute in Caietul de sarcini, specificații ce sunt respectate de mai multe soluții software existente pe piață.
Pentru a nu restrânge concurența si a limita ofertanții, am ales ca funcționalități tehnice utile, dar nu obligatorii, desfășurării activității medicale in secțiile de ATI sa fie punctate suplimentar după cum urmează:
Mecanismul de calcul:
a. Se acordă 40 puncte dacă se oferă toate cele 4 funcționalități suplimentare.
b. Se acordă 30 puncte dacă se oferă trei funcționalități suplimentare din care: funcționalitate suplimentară 1 și oricare alte două funcționalități suplimentare (2, 3, 4).
Variante acceptate pentru obținerea unui punctaj de 30 puncte:
b.1. Funcționalitate suplimentară 1 + Funcționalitate suplimentară 2+ Funcționalitate suplimentară 3
b.2. Funcționalitate suplimentară 1 + Funcționalitate suplimentară 2+ Funcționalitate suplimentară 4
b.3. Funcționalitate suplimentară 1 + Funcționalitate suplimentară 3+ Funcționalitate suplimentară 4
c. Se acorda 20 puncte daca se oferă două funcționalități suplimentare din care: funcționalitate suplimentară 1 și orice altă funcționalitate suplimentară (2, 3, 4).
Variante acceptate pentru obținerea unui punctaj de 20 puncte:
c.1. Funcționalitate suplimentară 1 + Funcționalitate suplimentară 2
c.2. Funcționalitate suplimentară 1 + Funcționalitate suplimentară 3
c.3. Funcționalitate suplimentară 1 + Funcționalitate suplimentară 4
d. Se acorda 10 puncte dacă se oferă o singură funcționalitate suplimentară (oricare din funcționalitățile suplimentare 1, 2, 3, 4) sau oricare din variantele de 2 sau 3 funcționalități suplimentare (2, 3, 4)
1. Funcționalitate suplimentară 1 – Ofertantul asigură conectivitatea și transmiterea de date: de la alte modele de aparatură medicală specifică ATI si SO (altele decât cele din Anexa 1 la caietul de sarcini) în soluția de ATI si SO ofertată, fără costuri suplimentare din parte Autorităţii Contractante, pe perioada garanției.
Se punctează dacă ofertantul asigură conectivitatea și transmiterea de date: de la alte modele de aparatură medicală specifică ATI si SO (altele decât cele din Anexa 1 lai caietul de sarcini) în soluția de ATI si SO ofertată, fără costuri suplimentare din parte Autorităţii Contractante, pe perioada garanției. Ofertantul trebuie să prezinte listă cu modelele respective, altele fată de lista de echipamente medicale anexată la Caietul de Sarcini.
2. Funcționalitate suplimentară 2 - Sistem de documentare bazat pe organe:
• Cardiovascular
• Respirator (Pulmonar)
• Neuro
• Nefrologie
• Gastroenterologie
• Microbiologie
Se punctează daca soluția ofertată, in plus fata de cerințele menționate anterior, oferă posibilitatea filtrării datelor medicale ale pacientului bazate pe organe, în funcție de cele 6 categorii principale:
• Cardiovascular
• Respirator (Pulmonar)
• Neuro
• Nefrologie
• Gastroenterologie
• Microbiologie
3. Funcționalitate suplimentară 3 - Sistemul de clasificare Clavien-Dindo postoperatorie
Clasificarea Clavien – Dindo (CDC) este un sistem standardizat pentru înregistrarea complicațiilor chirurgicale. Caracteristica majoră a sistemului CDC este că severitatea unei complicații este gradată pe baza tipului de terapie necesară pentru tratarea complicației.
Se punctează daca soluția informatică ofertată va conține și sistemul standardizat pentru înregistrarea complicațiilor chirurgicale Clavien – Dindo (CDC). Acesta conține multiple seturi de condiții și evenimente recunoscute la nivel mondial și puse în practică din ce în ce mai mult de către medicii din secțiile de terapie intensivă. In urma îndeplinirii acestor seturi de condiții și evenimente, sistemul notifică doctorii asupra gravității stării pacientului, pe care o ierarhizează pe grade (I-V), astfel încât sa se aplice protocoalele aferente acestora.
4. Funcționalitate suplimentară 4 - Instrument de inteligență artificială pentru premedicație și preoperator, bazat pe ghidurile emise de Societatea Europeană de Anestezie și Terapie Intensiva (ESAIC - European Society of Anaesthesiology and Intensive Care.
Se punctează daca soluția ofertata, in plus fata de cerințele menționate anterior, oferă un sistem de inteligenta artificiala, care are la baza ghidurile de bună practică medicală elaborate de ESAIC, fost ESA, in care sunt incluse atât evaluarea preoperatorie (inclusiv administrarea de premedicație în sala de operație) a pacienților care vor fi supuși unei intervenții chirurgicale, cât și recomandări de ghid asupra conduitei intraoperatorii și postoperatorii. Cu aceste ghiduri actualizate continuu și cu un sistem de inteligență artificială care devine din ce în ce mai performant pe măsură ce sistemul acumulează date medicale de la pacienți și care emite atenționări la orice greșeala sau abatere de la aceste ghiduri, se pot evita erorile umane, se pot salva vieți și se poate economisi timp prețios pentru viețile omenești.
Modalitate de calcul:
Ptotal = Pfinanciar + Ptehnic
”Punctajul financiar”
Acest punctaj se calculează după următorul algoritm :
a) Pentru cel mai scazut dintre preţurile ofertelor conforme (Pretminim), se acordă 60 puncte;
b) Pentru un alt preţ (Pretoferta) decât cel prevazut la punctul a), punctajul se acordă astfel :
Pfinanciar = (Pretminim / Pretoferta) x 60 puncte
Exemple de calcul:
1. Un ofertant demonstrează ca oferă în plus funcționalitățile suplimentare 1, 2 si 4.
Ptehnic = 30 puncte
2. Un ofertant demonstrează ca oferă în plus funcționalitățile suplimentare 1 si 3.
Ptehnic = 20 puncte
3. Un ofertant demonstrează ca oferă în plus funcționalitatea suplimentară 3.
Ptehnic = 10 puncte
4. Un ofertant demonstrează ca oferă în plus funcționalitatea suplimentară 2 și funcționalitatea suplimentară 3.
Ptehnic = 10 puncte
În cazul în care două sau mai multe oferte sunt clasate pe primul loc, cu punctaje egale, departajarea se va face având în vedere punctajul obţinut la factorii de evaluare în ordinea descrescătoare a ponderilor acestora. În situaţia în care egalitatea se menţine, autoritatea contractantă are dreptul să solicite noi propuneri financiare, şi oferta câştigătoare va fi desemnată cea cu propunerea financiară cea mai mică.