Activitățile specifice propuse a fi desfășurate în baza prezentului caiet de sarcini, precum și cantitățile aferente, împreună cu modalitățile de prestare/execuție/furnizare solicitate de către autoritatea contractantă sunt stabilite în conformitate cu prevederile art. 2 alin. (3) din Legea nr. 101/2006, fiind grupate în 4 categorii principale, după cum urmează:
2.1. Salubrizarea menajeră
a) Colectarea separată şi transportul separat al deşeurilor municipale pentru toate categoriile de utilizatori (persoane fizice/persoane juridice), provenind inclusiv din activități comeriale/industriale/de interes public desfășurate de operatorii economici/instituțiile publice cu sediul pe raza Sectorului 4 al Municipiului București, inclusiv fracţiile colectate separat (fără a aduce atingere fluxului de deşeuri de echipamente electrice şi electronice, baterii şi acumulatori);
b) Colectarea şi transportul deşeurilor provenite din locuințe (utilizatori casnici), generate de activităţile de reamenajare şi reabilitare interioară şi/sau exterioară a acestora.
2.2. Salubrizarea stradală
c) Măturatul, spălatul, stropirea și întreținerea curățeniei căilor publice (inclusiv răzuirea rigolelor și igienizarea punctelor de pre-colectare a deșeurilor menajere).
2.3.Deszăpezire
d) Curăţarea şi transportul zăpezii de pe căile publice şi menţinerea în funcţiune a acestora pe timp de polei sau de îngheţ (deszăpezire și combaterea poleiului).
2.4. Colectarea cadavrelor animale (deșeuri de origine animală)
e) Colectarea cadavrelor animalelor de pe domeniul public şi predarea acestora către unităţile de ecarisaj sau către instalaţiile de neutralizare.
Cantitatile minime si maxime aferente acordului cadru si celui mai mare contract subsecvent se regăsesc la nivelul documentelor atașate anunțului de participare in continutul anexelor la caietul de sarcini.
În derularea acordului-cadru, la nivelul contractelor subsecvente pot fi introduse tipologii noi de servicii, în baza art. 221 alin. (1), lit. f) din Legea nr. 98/2016 coroborat cu art. 9 din Instrucțiunea nr. 1/2021, tratate ca şi modificări contractuale cu valoare scăzută - adaptări la context practic", care nu aduc atingere naturii generale a contractului şi nici acordului-cadru, care sunt în legătură cu ducerea la îndeplinire a contractului (necesare pentru eficientizarea procesului de implementare şi/sau pentru îmbunătăţirea călităţii rezultatului), în limita a 10% din valoarea contractului subsecvent. Totodată, astfel de situaţii de introducere de activităti noi nu pot conduce la depăşirea unui procent de 10% din valoarea acordului-cadru. Preţurile unitare în acest caz vor fi stabilite prin raportare la preţuri unitare pentru activitățile/serviciile similare din acordul-cadru, cu adaptările de rigoare. Dacă nu există preţuri unitare similare pentru calcularea modificării, se va lua în calcul rezonabilitatea prețului, luând în considerare orice aspect relevant care reflectă natura serviciilor, nivelul de calitate, după caz, precum și orice aspect care impactează prețul, la care se adaugă un profit rezonabil. Caracterul rezonabil va fi evaluat în raport cu bunele practici general acceptate în sectorul respectiv de activitate, astfel încât să reflecte faptul că achiziţia serviciilor, ce fac obiectul modificării, s-a făcut în condiţii de eficienţă economică şi socială, obţinându-se nivelul de calitate necesar, la un preţ ce nu depăşeşte pe cel mediu existent pe piaţa de profil în cauză
În perioada de derulare a acordului-cadru, cantitatea previzionată de servicii care urmează a fi prestate în baza contractelor subsecvente poate fi diminuată sau majorată, în funcţie de necesităţile achizitorului. În ceea ce priveşte majorarea cantităţilor estimate maxime pentru acordul-cadru, pe perioada de valabilitate a acordului-cadru Promitentul-Achizitor îşi rezerva dreptul/opțiunea de a suplimenta cantitatea de servicii estimată la nivelul documentaţiei de atribuire cu până la maxim 50% din cantitatea maximă estimată pentru acordul-cadru. Prețul reperelor care pot fi achiziționate suplimentar în baza prezentei clauze de revizuire este cel din propunerea financiară ce stă la baza semnării prezentului acord-cadru (ajustat după caz conform formulă de ajustare prevăzută de legislaţia specifică).
Condiţiile unor astfel de modificări sunt legate de atingerea cantităţilor maxime estimate înainte de expirarea duratei de valabilitate a acordului-cadru pentru suplimentarea cu până la 50%, respectiv necesitatea introducerii de noi repere esenţiale finalizării contractului subsecvent în condiţiile de calitate dorite.
Suplimentarea cantităţilor se va transpune în contractul subsecvent semnat, momentul iniţierii procesului de punere în aplicare pentru o astfel de modificare fiind notificarea de semnare a contractului subsecvent.
Limitele modificării sunt cele valorice mai sus detaliate.