Frecvența estimată a contractelor ce vor fi atribuite este lunară (cu precădere la început de an când instituțiile publice pot încheia contracte în limita 1/12 până la aprobarea bugetului, după caz), semestrială sau anuală, putând fi atribuite minim 1 contract subsecvent și maxim 2 pe semestru și minim 6 contracte subsecvente și maxim 30 în perioada de implementare a Acordului Cadru.
Autoritatea contractantă atribuie acordul- cadru primilor 3 ofertanți / lot (]n cascadă) care au depus ofertele conforme cu cerințele din documentația de atribuire și a căror oferte se clasează pe locul 1, 2 și 3 în urma aplicării criteriului de atribuire „cel mai bun raport calitate-preț”.
Contractele subsecvente atribuite în executarea acordului-cadru se atribuie ofertanților care îndeplinesc criteriile de selecție și calificare impuse și ale căror oferte au fost stabilite câștigătoare de către comisia de evaluare pe baza criteriului de atribuire precizat în anunțul de participare și în documentația de atribuire.
În cazul în care nu au fost primite 3 sau 2 oferte declarate admisibile, promitentul- achizitor va încheia acordul-cadru cu operatorul economic al cărui ofertă a fost declarată admisibilă.
Contractele subsecvente vor fi atribuite fără reluarea competiției, iar inițierea și derularea acestora cade în sarcina Promitentului -achizitor. Promitentul - prestator declarat câștigător, clasat pe primul loc în urma aplicării criteriului de atribuire al acordului-cadru, va avea prioritate pentru încheierea contractelor subsecvente.
Achizitorul are obligația să îl notifice pe promitentul – prestator clasat pe primul loc, semnatar al acordului – cadru ori de câte ori intenționează să achiziționeze produsele care fac obiectul acordului-cadru și să-i atribuie contracte subsecvente, cu respectarea prevederilor prezentului acord-cadru.
Promitentul-prestator este obligat ca în termen de 3 zile lucrătoare de la data primirii notificării, în funcție de modalitatea stabilită de achizitor, să se prezinte la sediul achizitorului pentru semnarea contractului subsecvent sau să transmită contractul subsecvent semnat și ștampilat cu confirmare de primire. În caz contrar, se va considera că Promitentul-prestator nu are capacitatea de a susține contractul subsecvent.
În cazul în care Promitentul-prestator situat pe primul loc în clasament, care este invitat să încheie un contract subsecvent, informează Achizitorul că din motive obiective, independente de voința sa, nu are/mai are capacitatea de a acoperi necesarul acestuia sau se află într-o situație de forță majoră sau în imposibilitatea fortuită de a executa contractul subsecvent, Achizitorul îl va invita să încheie un contract subsecvent pe Promitentul-prestator semnatar al acordului – cadru clasat pe locul 2. În cazul în care nici Promitentul-prestator situat pe locul 2 în clasament, care este invitat să încheie un contract subsecvent, informează Achizitorul că din motive obiective, independente de voința sa, nu are/mai are capacitatea de a acoperi necesarul acestuia sau se află într-o situație de forță majoră sau în imposibilitatea fortuită de a executa contractul subsecvent, Achizitorul îl va invita să încheie un contract subsecvent pe Promitentul-prestator semnatar al acordului – cadru clasat pe locul 3.
Promitentul-Prestator, prin informarea transmisă achizitorului, va demonstra cauzele care conduc/au condus la incapacitatea de a acoperi necesarul achizitorului/situația de forță majoră. Refuzul nemotivat al ofertantului declarat câștigător de a semna contractul de achiziție publică/acordul cadru este asimilabil situației prevăzute la art. 167, alin. 1, lit. G din legea nr. 98/2016, și în această situație sunt aplicabile dispozițiile art. 166, alin. 2 din HG nr 395/2016.