Pentru vizualizarea documentație de atribuire încărcate în SEAP, operatorii economici trebuie să aibă un program necesar vizualizării fișierelor semnate electronic.
Reguli de comunicare și transmitere a datelor: solicitările de clarificări referitoare la documentația de atribuire se vor adresa în mod exclusiv în SEAP la Secțiunea ”Solicitări de clarificări/Intrebări”, iar răspunsurile la acestea vor fi publicate în SEAP la Secțiunea ”Solicitări de clarificări/Intrebări” din cadrul anunțului de participare, motiv pentru care operatorii economici vor lua toate măsurile ce se impun pentru a intra în posesia lor. Pentru transmiterea solicitărilor de clarificări privind documentația de atribuire, operatorii economici transmit solicitările având în vedere termenele de răspuns ale autorității contractante prevăzute la art.160-161 din Legea 98/2016. Pentru comunicările ulterioare depunerii ofertelor, comisia de evaluare va transmite solicitările de clarificare în legătură cu oferta la Secțiunea “ Solicitări de clarificări/Intrebări”. Comisia de evaluare va analiza documentul DUAE în corelație cu cerințele stabilite prin fișa de date a achiziției, va analiza și verifica fiecare ofertă din punct de vedere al elementelor tehnice propuse, iar ulterior din punct de vedere al aspectelor financiare pe care le implică. În urma finalizării fiecăreia dintre fazele de verificare, autoritatea contractantă va introduce în SEAP rezultatul admis/respins și va deschide în SEAP sesiunea pentru prezentarea documentelor suport aferente documentului DUAE depus de ofertantul de pe primul loc în clasamentul intermediar întocmit la finalizarea evaluării ofertelor, acordând un termen de răspuns. Operatorii economici vor transmite răspunsurile la clarificări și eventualele documente solicitate pe parcursul evaluării ofertelor prin intermediul SEAP la Secțiunea “ Solicitări de clarificări/Intrebări”, în format electronic, semnate cu semnătura electronică.
Notă: În cazul în care există incertitudini sau neclarități în ceea ce privește anumite documente prezentate și în măsura în care aceste documente nu pot fi considerate edificatoare, autoritatea contractantă are dreptul de a solicita documente menționate sau detalii, precizări, informații sau confirmări suplimentare atât de la ofertantul în cauză, cât și de la autoritățile competente care pot furniza informații în acest sens.
Prețul contractului rămâne ferm pe toată durata contractului, cu excepția cazului când ajustarea se va face având la baza modificările legislative, modificările normelor tehnice sau pentru care au fost emise de către autoritățile locale acte administrative care au ca obiect instituirea, modificarea sau renunțarea la anumite taxe/impozite locale, al căror efect se reflectă în creșterea/diminuarea costurilor pe baza cărora s-a fundamentat prețul contractului, în conformitate cu prevederile art. 221 din Legea 98/2016 și art. 164 din HG. nr. 395/2016. Ajustarea prețului contractului pe parcursul derulării contractului aflat în perioada sa de valabilitate, se va efectua fără ca aceasta să reprezinte o modificare substanțială a acestuia prin încheierea unui act adițional la contract. Ajustarea prețului contractului va opera oricând pe parcursul derulării contractului ca urmare a modificărilor legislative.
NOTĂ:
”Cerințele tehnice definite la nivelul anunțului de participare, caietului de sarcini sau altor documente complementare, prin trimiterea standardelor, la un anumit producător, la mărci, brevete, tipuri, la o origine sau la o producție/metoda specifică de fabricație/prestare/execuție, vor fi înțelese ca fiind însoțite de mențiunea ”sau echivalent”
Nota 1: INFORMAȚII SUPLIMENTARE PENTRU GARANȚIA DE PARTICIPARE:
Garanția de participare se va completa și se va posta în SEAP (scanată), semnată cu semnătura electronică, până la data limită stabilită pentru depunerea ofertelor de către toți operatorii economici. După această dată, autoritatea contractantă solicită ofertanților clarificări în scopul prezentării în original a documentului privind garanția de participare, în cazul în care acesta face parte din categoria documentelor cu regim special a căror valabilitate este condiționată de prezentarea în forma originală.
În cazul participării în comun la procedura de atribuire, garanția de participare trebuie constituită în numele asocierii și să menționeze că acoperă în mod solidar toți membrii grupului de operatori economici. Ofertele care nu au dovada constituirii garanției de participare vor fi respinse conform art. 64 alin. (3) din HG 395/2016. Restituirea garanției de participare se va face în conformitate cu prevederile prevederile art. 154 ¹ din Legea 98/2016.
Nota 2: INFORMAȚII SUPLIMENTARE PENTRU GARANȚIA DE BUNĂ EXECUȚIE:
Garanția de bună execuție se constituie:
1. prin virament bancar sau prin instrumente de garantare emise în condiţiile legii, astfel:
a) scrisori de garanţie emise de instituţii de credit bancare sau de instituţii financiare nebancare din România sau din alt stat;
b) asigurări de garanţii emise:
- fie de societați de asigurări care deţine autorizaţie de funcţionare emisă în România sau într-un alt stat membru al Uniunea Europeană şi/sau care este înscrisă în registrele publicate pe site-ul Autoritatea de Supraveghere Financiară, după caz;
- fie de societați de asigurări din state terţe prin sucursale autorizate în România de către Autoritatea de Supraveghere Financiară.
2. prin rețineri succesive din sumele datorate pentru facturi parțiale, suma inițială pe care o va depune contractantul în contul deschis la dispoziția autorității contractante fiind de 1% din pretul contractului.
Autoritatea contractantă va elibera/restitui garanția de bună execuție conform prevederilor art.154² din Legea 98/2016.
Notă : În toată documentația, acolo unde specificațiile tehnice care indică o anumită origine, sursă, producție, un procedeu special, o marcă de fabrică sau de comerț, un brevet de invenție, o licență de fabricație, acestea sunt menționate doar pentru identificarea cu ușurință a tipului de produs și nu au ca efect favorizarea sau eliminarea anumitor operatori economici sau a anumitor produse. În consecință, aceste specificații sunt considerate ca având mențiunea de "sau echivalent”.