Ofertantii (asociatii, subcontractantii si tertii sustinatori - dupa caz) au obligatia de a depune DUAE odata cu oferta, sub sanctiunea respingerii acesteia ca inacceptabila conform Art.137 alin (2) lit.b) din HG 395/2016.
Pentru indeplinirea obligatiei de la Art. 20 alin. (5) din H.G. nr. 395/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv Art. 22 alin. (5) din HG nr. 394/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, autoritatile contractante vor configura DUAE direct in sectiunea dedicata din formularul electronic de definire a documentatiei de atribuire.
Astfel, DUAE va fi configurat de catre autoritatea/entitatea contractanta direct in SEAP la definirea documentatiei de atribuire. DUAE, astfel configurat, va fi atasat automat de catre sistem la respectiva documentatie, ca fisier in format .xml. fara ca utilizatorii sa aiba posibilitatea sa-l modifice direct sau-l sa stearga.
De asemenea, detalii cu privire la intocmirea DUAE se vor regasi, dupa autentificarea in sistem, in sectiunea „Informatii DUAE” – Ghid de completare DUAE.
Ofertantii (asociatii, subcontractantii si tertii sustinatori - dupa caz) au obligatia de a depune DUAE odata cu oferta, sub sanctiunea respingerii acesteia ca inacceptabila conform Art.137 alin (2) lit.b) din HG 395/2016.
Se vor depune in SICAP, odata cu DUAE, urmatoarele documente: Documentul care atesta constituirea Garantiei de participare,
Declaratia privind neincadrarea in prevederile Art. 59 din Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice (Formularul nr. 7 - Evitarea conflictului de interese).
Acordul de asociere, Acordul/urile de subcontractare, Angajamentul/ele ferm de sustinere (daca este cazul).
Se va completa si depune in mod obligatoriu Declaratia privind confidentialitate ofertei (Formularul nr. 7 – Declaratie privind confidentialitatea ofertei depuse). Ofertantii vor declara daca in cadrul Propunerilor tehnice si/sau Propunerilor financiare se afla informatii confidentiale sau clasificate sau protejate de un drept de proprietate intelectuala, alaturi de justificarile legale respective.
Autoritatea contractanta va posta raspunsurile insotite de intrebari in SEAP conform Art. 160 alin 3 din Legea 98/2016.
Oferta si documentele care o insotesc se depun online semnate obligatoriu cu Semnatura electronica EXTINSA, sub sanctiunea respingerii ofertei ca inacceptabila in baza Art. 137 alin. (2) litera. j) din HG 395/2016.
Orice solicitare de clarificari va fi pusa in SEAP sub forma unui document din care sa reiasa denumirea operatorului economic, numarul de inregistrare al acestui document si datele de contact ale operatorului economic (adresa, telefon, fax, e-mail).
Recomandam consultarea Notificarii ANAP nr. 247/06.09.2016 (transmisa si operatorilor economici sub nr. 253/06.09.2016) cu privire la modalitatea de transmitere a solicitarilor de clarificari si a informatiilor suplimentare la documentatiile de atribuire/raspunsurile formulate in cazul desfasurarii procedurilor de atribuire a contractelor de achizitie.
Departajarea ofertelor cu punctaj egal, situate pe primul loc: in cazul in care vor exista punctaje egale, autoritatea contractanta va departaja oferta castigatoare dupa punctajul cel mai mare obtinut la criteriul - Pretul ofertei. Daca si dupa aceasta departajare exista egalitate se vor departaja dupa punctajul maxim obtinut la criteriul - Experienta profesionala a personalului. In cazul in care persista egalitatea, pentru departajare Autoritatea va solicita operatorilor economici in cauza, noi propuneri financiare. Pe parcursul procesului de reofertare, AC poate solicita clarif cu privire la doc primite de la ofertanti, fiind incidente disp. alin (1) Art. 136 din HG 395/2016.
Dimensiunea maxima permisa a fisierelor incarcate SEAP este de max. 40Mb, numarul acestora fiind nelimitat.