”Cerintele tehnice definite la nivelul anuntului de participare, caietului de sarcini sau altor documente complementare, prin trimiterea standardelor, la un anumit producator, la marci, brevete, tipuri, la o origine sau la o productie/metoda specifica de fabricatie/prestare/executie, vor fi intelese ca fiind insotite de mentiunea ”sau echivalent”
1) Pentru a putea deschide documentele din SEAP va recomandam sa instalati aplicatia shellSAFE Verify de la adresa: http://www.certsign.ro/certsign/resurse/download
2) In cazul in care dupa finalizarea negocierilor doua sau mai multe oferte sunt clasate pe primul loc, cu punctaje egale, departajarea se va face avand in vedere punctajul obtinut la factorii de evaluare, in ordinea descrescatoare a ponderilor acestora (pretul ofertei avand ponderea cea mai mare). In situatia in care egalitatea se mentine, entitatea contractanta va solicita noi propuneri financiare si oferta castigatoare va fi desemnata cea cu propunerea financiara cea mai mica.
3) In cazul depunerii unei oferte comune, fiecare operator economic membru al asocierii va completa un DUAE si va depune in oferta, alaturi de DUAE, Acordul de asociere (Formularul III.1.8) din care sa rezulte partea de contract executata de fiecare operator economic asociat.
3.1) Cerintele privind capacitatea economica si financiara si capacitatea tehnica si/sau profesionala se vor considera indeplinite prin luarea in considerare a resurselor tututor membrilor grupului.
3.2) In situatia in care entitatea contractanta solicita in cadrul criteriilor referitoare la capacitatea de exercitare a activitatii profesionale si/sau capacitatea tehnica si profesionala prezentarea unor autorizatii/ certificate specifice, cerinta se considera indeplinita in cazul operatorilor economici ce participa in comun la procedura de atribuire, daca acestia demonstreaza ca dispun de respectivele resurse autorizate si/sau ca unul dintre membrii asocierii detine autorizatia/certificatul solicitata/solicitat, dupa caz, cu conditia ca respectivul membru sa execute partea din contract pentru care este solicitata autorizatia/certificatul respectiva/respectiv.
3.3) In cazul in care candidatul individual sau operatorii economici care participa in comun la procedura de atribuire subcontracteaza o parte din acordul-cadru/contractul sectorial care urmeaza sa fie atribuit, subcontractantul nominalizat va demonstra indeplinirea cerintelor referitoare la capacitatea tehnica si/sau profesionala precum si la detinerea anumitor autorizatii/certificate specifice solicitate, pentru partea de contract pe care o indeplineste.
4) Conform prevederilor art. 70 din Legea nr. 99/2016 si art. 129, alin (1) din HG 394/2016 candidatul va elabora oferta in conformitate cu prevederile documentatiei de atribuire si, daca este cazul, va indica MOTIVAT in cuprinsul acesteia, care informatii din propunerea tehnica si/sau din propunerea financiara sunt confidentiale, clasificate sau sunt protejate de un drept de proprietate intelectuala, in baza legislatiei aplicabile.
Caracterul confidential se aplica doar asupra datelor/informaţiilor indicate si dovedite ca fiind date cu caracter personal, secrete tehnice sau comerciale sau sunt protejate de un drept de proprietate intelectuala.
Potrivit art. 70, alin. (4) din Legea 99 / 2016, informatiile indicate de operatorii economici ca fiind confidentiale, inclusiv secrete tehnice sau comerciale si elementele confidentiale ale ofertelor, trebuie sa fie insotite de DOVADA care le confera caracterul de confidentialitate, in caz contrar nefiind aplicabile prevederile alin. (1) din aceeasi Lege, referitoare la obligatia entitatii contractante de a nu dezvalui informatiile transmise de operatorii economici indicate de acestia ca fiind confidentiale.
5) Potrivit art. 131 din HG 394/2016 riscurile transmiterii ofertei, inclusiv forta majora sau cazul fortuit, cad in sarcina operatorului economic care transmite respectiva oferta.
6) (a)Eventualele solicitari de clarificari referitoare la prezenta documentatie de atribuire, se vor transmite la adresa de email ramona.tosa@nuclearelectrica.ro. (b) Raspunsurile aferente din partea Entitatii contractante, se vor transmite exclusiv prin intermediul SEAP, confom art.172, alin. 3 din Legea 99/2016.
7) Entitatea contractanta va deschide ofertele preliminare la data, ora si adresa indicate în invitatia de participare in etapa a II a a procedurii , organizând o sedinta de deschidere a Ofertelor la care vor participa doar membrii comisiei de evaluare.
8) Negocierile se vor derula cu respectarea prevederilor art. 81 alin. (3) din HG nr. 394/2016, cu modificarile si completarile ulterioare. În cazul în care oferta finală conţine propuneri de modificare a clauzelor contractuale pe care le-a stabilit entitatea contractantă în cadrul documentaţiei de atribuire, care sunt în mod evident dezavantajoase pentru aceasta din urmă, iar Candidatul, deşi a fost informat cu privire la respectiva situaţie, nu acceptă renunţarea la clauzele respective, oferta în cauză va fi considerată neconformă în temeiul prevederilor art. 143, alin. (3), lit. b) din H.G. nr. 394/2016.
In cazul in care operatorul economic declarat castigator este din afara Romaniei contractul se va putea incheia in format bilingv, pe doua coloane, o coloana in limba Romana si o coloana in limba engleza, traducerea in lb. Engleza fiind in sarcina ofertantului. In caz de discrepante intre versiunea in limba Romana si versiunea in limba Engleza a contractului, versiunea in limba Romana va prevala versiunii in limba Engleza.
9) Conform OUG nr. 25/2021 privind modificarea si completarea unor acte normative in domeniul achizitiilor publice, care modifica si prevederile Legii nr. 99/2016, au dreptul de a participa la procedurile de atribuire, in oricare dintre calitatile de candidat/candidat asociat/tert sustinator/subcontractant, numai persoanele fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, sau grup ori asociere de astfel de persoane, inclusiv orice asociere temporara formata intre doua ori mai multe dintre aceste entitati, care ofera in mod licit pe piata executarea de lucrari, furnizarea de produse ori prestarea de servicii, si care este/sunt stabilita/stabilite in:
(i) un stat membru al Uniunii Europene;
(ii) un stat membru al Spatiului Economic European (SEE);
(iii) tari terte care au ratificat Acordul privind Achizitiile Publice al Organizatiei Mondiale a Comertului (AAP), in masura in care contractul sectorial atribuit intra sub incidenta anexelor 3, 4 si 5, 6 si 7 la Apendicele I al Uniunii Europene la acordul respectiv;
(iv) tari terte care se afla in proces de aderare la Uniunea Europeana;
(v) tari terte care nu intra sub incidenta pct. (iii), dar care sunt semnatare ale altor acorduri internationale prin care Uniunea Europeana este obligata sa acorde accesul liber la piata in domeniul achizitiilor publice.
Lista tarilor din care operatorii economici rezidenti pot participa la procedurile de achizitii, aprobata prin Ordinul ANAP nr. 549 din 22 aprilie 2021 se regaseste la adresa: http://anap.gov.ro/web/ordinul-549-2021-300-549-pentru-aprobarea-listei-tarilor-care-se-incadreaza-in-categoriile-prevazute-la-art-3-alin-1-lit-jj-pct-iii-v-din-legea-nr-98-2016-privind-achizitiile-publice-art/.
Conform prevederilor art. II. 3. (2) din OUG nr. 25/2021, entitatea contractanta exclude din procedura de atribuire orice persoana fizica sau juridica, avand calitatea de candidat individual/ candidat asociat/ /tert sustinator/subcontractant, care este stabilita intr-o tara ce nu se regaseste in Lista mai sus indicata.