Cerintele tehnice definite la nivelul anuntului de participare, caietului de sarcini sau altor documente complementare, prin trimiterea standardelor, la un anumit producator, la marci, brevete, tipuri, la o origine sau la o productie/metoda specifica de fabricatie/prestare/executie, vor fi intelese ca fiind insotite de mentiunea ”sau echivalent
1. In cazul in care doua sau mai multe oferte sunt clasate pe primul loc (cu punctaje egale), departajarea se va face avand in vedere punctajul obtinut la factorii de evaluare, in ordinea descrescatoare a ponderilor acestora (pretul ofertei avand ponderea cea mai mare). In situatia in care egalitatea se mentine, entitatea contractanta are dreptul sa solicite noi propuneri financiare si oferta castigatoare va fi desemnata cea cu propunerea financiara cea mai mica.
2. In cazul ofertei comune, fiecare operator economic membru al asocierii va completa un DUAE si va depune in oferta, alaturi de DUAE. Acordul de asociere din care sa rezulte partea de contract executata de fiecare operator economic asociat – Formular III.1.8.
2.1. Cerintele privind capacitatea economica si financiara si capacitatea tehnica si/sau profesionala se vor considera indeplinite prin luarea in considerare a resurselor tuturor membrilor grupului.
2.2. In situatia in care entitatea contractanta solicita in cadrul criteriilor referitoare la capacitatea de exercitare a activitatii profesionale şi/sau capacitatea tehnică şi profesională, prezentarea unor autorizatii/certificari specifice, cerinta se considera indeplinita in cazul operatorilor economici ce participa in comun la procedura de atribuire, daca acestia demonstreaza ca dispun de respectivele resurse autorizate si/sau ca unul dintre membrii asocierii detine autorizatia/certificarea solicitata, dupa caz, cu conditia ca respectivul membru sa execute partea din contract pentru care este solicitata autorizatia/certificarea respectiva. Daca exista subcontractanti, acestia vor detine autorizatiile/ certificarile respective pentru partea de contract indeplinita.
3. La solicitarea entitatii contractanate, ofertantul clasat pe primul loc dupa aplicarea criteriului de atribuire, va transmite certificatele/documentele justificative pe baza carora a fost intocmit DUAE, atat pentru el insusi cat si pentru eventualii subcontractanti si terti sustinatori, in termenul mentionat in solicitare.
4. Transmiterea eventualelor solicitari de clarificari de catre operatorii economici se va face cu respectarea termenului solicitat de entitatea contractanta la cap. I.3 si II.1.4. Termenul limita in care entitatea contractanta va raspunde tuturor solicitarilor de clarificari / informatiilor suplimentare: a 11-a zi dinainte de data limita de depunere a ofertelor, in masura in care solicitarile de clarificari sau informatii suplimentare au fost adresate in termenul prevazut de cel mult 18 zile calendaristice inainte de data limita de depunere a ofertelor. Entit. Contract. nu va raspunde solicitarilor de clarificari primite dupa termenul limita indicat.
5. Daca un operator economic considera ca anumite clauze contractuale ii sunt defavorabile, acesta va solicita entitatii contractante, inainte de termenul limita de solicitare clarificari (18 zile calendaristice inainte de data limita de depunere a ofertelor), clarificari/ modificari ale acestora, astfel incat daca aceste clauze vor fi amendate/ modificate de catre entitatea contractanta, acestea sa poata fi aduse la cunostinta tuturor operatorilor economici interesati, prin intermediul SEAP, inainte de data limita de raspuns la clarificari stabilit de entitatea contractanta (a 11-a zi inainte de data limita de depunere a ofertelor).
6. Durata efectivă de prestare a serviciilor va fi de 48 de luni, cu respectarea precizarilor din Caietul de sarcini (pct. 7) privind data de incepere a diferitelor categorii de servicii.
7. Entitatea contractanta isi rezerva dreptul de a verifica oricand pe parcursul derularii procedurii exactitatea informatiilor si dovezilor furnizate de ofertanti.
8. Cerintele tehnice definite la nivelul anuntului de participare, caietului de sarcini sau altor documente complementare, prin trimiterea standardelor, la un anumit producator, la marci, brevete, tipuri, la o origine sau la o productie/metoda specifica de fabricatie/prestare/executie, vor fi intelese ca fiind insotite de mentiunea „sau echivalent”.
9. Cf OUG 25/2021 privind modificarea si completarea unor acte normative in domeniul achizitiilor publice, care modifica si prevederile Legii nr. 99/2016, au dreptul de a participa la procedurile de atribuire, in oricare dintre calitatile de ofertant/candidat/tert sustinator/subcontractant, numai persoanele fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, sau grup ori asociere de astfel de persoane, inclusiv orice asociere temporara formata intre doua ori mai multe dintre aceste entitati, care ofera in mod licit pe piata executarea de lucrari, furnizarea de produse ori prestarea de servicii, si care este/sunt stabilita/stabilite in:
(i) un stat membru al Uniunii Europene;
(ii) un stat membru al Spatiului Economic European (SEE);
(iii) tari terte care au ratificat Acordul privind Achizitiile Publice al Organizatiei Mondiale a Comertului (AAP), in masura in care contractul sectorial atribuit intra sub incidenta anexelor 3, 4 şi 5, 6 si 7 la Apendicele I al Uniunii Europene la acordul respectiv;
(iv) tari terte care se afla in proces de aderare la Uniunea Europeana;
(v) tari terte care nu intra sub incidenta pct. (iii), dar care sunt semnatare ale altor acorduri internationale prin care Uniunea Europeana este obligata sa acorde accesul liber la piata in domeniul achizitiilor publice.
Lista tarilor din care operatorii economici rezidenti pot participa la procedurile de achizitii, aprobata prin Ordinul ANAP nr. 549 din 22 aprilie 2021 se regaseste la adresa: http://anap.gov.ro/web/ordinul-549-2021-300-549-pentru-aprobarea-listei-tarilor-care-se-incadreaza-in-categoriile-prevazute-la-art-3-alin-1-lit-jj-pct-iii-v-din-legea-nr-98-2016-privind-achizitiile-publice-art/
Conform prevederilor art. II. 3. (2) din OUG nr. 25/31 martie 2021, entitatea contractanta exclude din procedura de atribuire orice persoana fizică sau juridica, avand calitatea de ofertant individual/ofertant asociat/candidat/tert sustinator/subcontractant, care este stabilita intr-o tara ce nu se regaseste in lista mai sus indicata.