Deelnemers perceel 1:
Gemeente Almelo, Borne, Enschede en Losser, Haaksbergen, Hellendoorn, Hengelo, Hof van Twente, Noaberkracht als entiteit en Dinkelland en Tubbergen, Oldenzaal, Rijssen-Holten, Twenterand, Wierden, GBTwente, SWB Midden Twente, SamenTwente inclusief GGD, met uitzondering van de crisisbestrijding, Stadsbank Oost Nederland en Veiligheidsregio Twente.
Voor de uitzend- en detacheringsdiensten zijn het afgelopen jaar ruim 300 aanvragen (vacatures) aangemeld. De functies waarin ze werkzaam waren/zijn variëren van o.a. (financieel) administratief medewerker, procesondersteuner, secretaresse, project medewerker, juridisch medewerker, consulenten, medewerker publieksdienstverlening, medewerker communicatie, medewerker gemeentelijke contact center, handhavers, en zweminstructeurs. De zwaarte van inhuur ligt op MBO niveau met ruim 58% en het minst op VMBO niveau met 5%.
De gemiddelde plaatsingsduur voor de gehele populatie is ruim 31 weken met een gemiddelde urenomvang van 27 uren per week. Waarbij in de meeste gevallen de opdrachtgever gebruik maakt van de maximale inhuurperiode die de wetgeving mogelijk maakt. In hoge uitzonderingsgevallen worden er een 'piekaanvragen' ingediend van korte duur. Voorbeelden daarvan zijn de inzet van stemmentellers tijdens de verkiezingsperiode.
In de afgelopen 2 tot 3 jaar hebben we vaker adhoc moeten inspelen op de ontwikkelingen die we (logischerwijs) niet (tijdig) hebben voorzien, denk daarbij aan het inrichten van noodopvanglocaties. De verwachting is dat de opdrachtgevers in de komende jaren mogelijk vaker beroep zullen doen op het (projectmatig) adhoc opschalen van capaciteit.