Openbare oproep tot inschrijving: dienstverlening. Enkelvoudige opdracht van 30 maanden.
De contractant moet wetenschappelijke gegevens, informatie, bewijzen, bronnen, methoden, benaderingen, instrumenten en strategieën verzamelen en verstrekken voor 2 aandachtsgebieden A en B. Dit omvat voorbeelden van goede praktijken en casestudy‘s van de EU-lidstaten (en erbuiten).
A. Betere beschikbaarheid van gegevens, informatie en kennis inzake habitats, soorten en locaties.
Gegevens die nodig zijn voor beoordelingen van de staat van instandhouding zoals vastgesteld in de habitat- en vogelrichtlijnen.
Gegevens die nodig zijn voor de aanwijzing en het beheer van locaties.
B. Wetenschappelijke ondersteuning voor de succesvolle tenuitvoerlegging van Natura 2000.
Doeltreffendheid en effect van beheer- en herstelmaatregelen – op basis van de huidige kennis over de ecologische eisen van soorten en habitats:
— met betrekking tot de toestand van habitats en soorten op niveau van de locatie,
— met betrekking tot de staat van instandhouding en tendensen op netwerkniveau.
Samenhang en connectiviteit van het netwerk.
De bijdrage van het Natura 2000-netwerk voor het behoud of de verbetering van ecosysteemdiensten.
Specifieke taken:
1) Het verzamelen en analyseren van wetenschappelijke gegevens en informatie, het beantwoorden van de vragen die worden gesteld onder gebieden A en B in de technische specificaties, het raadplegen en betrekken van, voornamelijk, de wetenschappelijke gemeenschap/relevante wetenschappelijke netwerken, alsook andere gemeenschappen van belanghebbenden die betrokken zijn bij het verzamelen en verstrekken van kennis en bewijzen ter ondersteuning van de tenuitvoerlegging van de natuurrichtlijnen.
2) Het overleggen over en bespreken van de voorlopige resultaten en bevindingen van taak 1, met inbegrip van 1 workshop voor elk van de aandachtsgebieden A en B en andere activiteiten.
3) Voor elk van de aandachtsgebieden A en B moet de contractant een onlinehandboek opstellen dat bestemd is voor alle belanghebbenden die de natuurrichtlijnen ten uitvoer leggen.
Bijkomende taken: aanloopverslag, vergaderingen in Brussel: startvergadering, periodieke vergaderingen met de diensten van de Commissie in Brussel, minstens 1 keer per jaar (de startvergadering buiten beschouwing gelaten).
Te leveren producten:
Aanloopverslag, tussentijds verslag, handboeken, verslagen van workshops, eindverslag. Al deze producten moeten in het Engels worden gesteld en er moeten ontwerpversies worden ingediend bij de Europese Commissie voor opmerkingen voor de definitieve versie wordt goedgekeurd.