Aanbieder verklaart met het invullen van het vereiste deel III A van de UEA dat er geen sprake is van een in de afgelopen vijf (5) jaren onherroepelijk geworden rechterlijke uitspraak jegens aanbieder, in de zin van alle in artikel 2.86 Aw 2012 beschreven redenen. Als hiervan wel sprake is wordt aanbieder uitgesloten. De verplichting tot uitsluiting van aanbieder is ook van toepassing wanneer de bij onherroepelijk vonnis veroordeelde persoon lid is van het bestuurs-, leidinggevend of toezichthoudend orgaan van aanbieder of die daarin een vertegenwoordigings-, beslissings- of controlebevoegdheid heeft.
Aanbieder moet daarnaast door het invullen van het vereiste in deel III B van de UEA verklaren dat er geen sprake is van een onherroepelijke en bindende rechterlijke of administratieve beslissing overeenkomstig de wettelijke bepalingen dat aanbieder niet voldoet aan zijn verplichtingen tot betaling van belastingen of sociale zekerheidspremies.
Aanbieder moet ook door het invullen van het vereiste deel III C van de UEA verklaren dat geen sprake is van de situaties als opgesomd in artikel 2.87 Aw 2012. De gemeenten verklaren op onderhavige procedure de navolgende facultatieve uitsluitingsgronden van toepassing:
Schending verplichting o.b.v. milieu-, sociaal- of arbeidsrecht (art. 2.87 lid 1 sub a Aw 2012);
Faillissement, insolventie of gelijksoortig (art. 2.87 lid 1 sub b Aw 2012);
Vervalsing van de mededinging (art. 2.87 lid 1 sub d Aw 2012);
Belangenconflict (art. 2.87 lid 1 sub e Aw 2012);
Prestaties uit het verleden (art. 2.87 lid 1 sub g Aw 2012);
Valse verklaring (art. 2.87 lid 1 sub h Aw 2012);
Onrechtmatige beïnvloeding (art. 2.87 lid 1 sub i Aw 2012).
De aanbieder dient ook in Deel III B van het Uniform Europees Aanbestedingsdocument te verklaren dat er geen sprake is van onderstaande facultatieve uitsluitingsgrond:
Betaling belasting of sociale premies (art. 2.87 lid 1 sub j Aw 2012).
Voor het eerste lid de onderdelen a, c, d, g en j van artikel 2.87 Aw 2012 geldt een terugkijktermijn van drie (3) jaren. Voor de overige facultatieve uitsluitingsgronden geldt dat hiervan geen sprake mag zijn jegens onderhavige procedure.
Voor wat betreft de prestaties uit het verleden wordt door gemeenten het volgende verstaan:
Gedurende drie jaar voorafgaand aan de publicatiedatum van de procedure (en ook gedurende de looptijd van de overeenkomst) is voor wat betreft aanbieder geen sprake geweest van aanzienlijke én/of voortdurende tekortkomingen in de uitvoering van (raam)overeenkomsten voor gemeente(n).
- Een voortdurende tekortkomingen is van toepassing als in de uitvoering (ergens in Nederland) van een (raam)overeenkomst Wmo Begeleiding, Jeugd, zorgverzekerings Wet of Wet langdurige zorg gedurende één contractjaar twee of meer dan twee keer sprake is geweest van een ingebrekestelling die heeft geresulteerd in ontbinding omdat aanbieder niet heeft voldaan aan één of meerdere contractuele vereisten.
- Onder aanzienlijke tekortkomingen wordt in ieder geval verstaan die gevallen waarin wanprestatie zijn vastgesteld of tekortkomingen die hebben geleid tot vroegtijdige beëindiging van (raam)overeenkomsten.
De uitsluitingsgronden en eisen aan de inhoud van de zorg welke gelden voor aanbieder zijn tevens van toepassing op eventuele derde(n) waar aanbieder een beroep op doet. Bij inschrijving moet een rechtsgeldig ondertekende UEA van deze derde(n) te worden gevoegd, waarmee zij verklaren dat deze uitsluitingsgronden niet op hen van toepassing zijn.